Linux Professional Institute obchodzi 15-lecie działalności i osiągnięć w zakresie promocji Linuksa i Open Source

Ustawiczne wsparcie poprzez certyfikację specjalistów Linuksa na całym świecie.

Warszawa, 30 października 2014 r. - Linux Professional Institute (LPI), wiodąca organizacja certyfikująca specjalistów ds. Linuksa niezależnie od dystrybucji (http://www.lpice.eu/pl/strona-glowna.html), obchodzi 15-lecie istnienia organizacji, oddana wspieraniu Linuksa i Open Source. Organizacja od początku istnienia była liderem w tworzeniu społeczności specjalistów posiadających sprawdzone umiejętności w zakresie Linuksa. Do dzisiaj LPI, przy wsparciu międzynarodowej sieci oddziałów, wydało ponad 430 tys. egzaminów certyfikacyjnych na całym świecie.
Od momentu powstania, Linux Professional Institute zajmował się dostarczaniem najlepszej certyfikacji linuksowej niezależnej od dostawcy, w taki sposób, aby kandydaci byli w stanie udokumentować, iż posiadają podstawowe kwalifikacje z Linuksa, uprawniające ich do pracy z dystrybucjami Linuksa w bardzo szerokim środowisku korporacyjnym. Globalna społeczność certyfikowanych specjalistów Linuksa, licząca obecnie ponad 150 tys. osób, to umotywowane osoby, które starają się być na bieżąco z najnowszymi trenadami w Linuksie oraz zaangażowane w rozwój społeczności Linuksa.
 “Naszą misją zawsze było wspieranie wszystkich zainteresowanych tym, aby Linuks i Open Source z powodzeniem przekładał się na rynek pracy IT. Nasza sieć oddziałów, tzw. Affiliates, była w tym kluczowa, jako że oferowała kandydatom lokalne wsparcie, mające na celu pomoc w dotarciu do zasobów naukowych na ich terenie, w ich ojczystym języku,” powiedział Jim Lacey, Prezes i CEO Linux Professional Institute. Dodał także: “Jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy wiodącą na rynku światową organizacją certyfikującą Linuksa, gotową do pomocy każdemu, kto jest zainteresowany karierą w zakresie Linuksa lub technologii Open Source.”
 Egzaminy z poziomów LPIC-1 i LPIC-304 są obecnie poddane procesowi rewizji, tak aby uwzględnić wymagania stale zmieniające się na rynku pracy IT. Oba egzaminy bedą dostępne na początku 2015 r.

Zadaniem Linux Professional Institute (LPI) jest dostarczenie globalnych ram i  przywództwa oraz świadczenie wszelkiego rodzaju usług mających na celu doskonalenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie technologii Linuksa i Open Source. Wiodący, neutralny czyli niezależny od dystrybucji program certyfikacji LPI wspiera sieć światowych oddziałów, dzięki której do dnia dzisiejszego odbyło się ponad 430 tys. egzaminów certyfikacyjnych na całym świecie. Powstały w 1999 r jako międzynarodowa organizacja non-profit, Linux Professional Institute jest wspierany przez społeczność IT, środodwiska akademickie, klientów korporacyjnych oraz  jednostki rządowe.

elzbieta.godlewska@lpice.eu
+48 660.705.266