Linux Professional Institute bierze udział w targach CeBIT 2013, których Partnerem Strategicznym jest w tym roku Polska

Warszawa, 7 lutego 2013 r. Linux Professional Institute (LPI), organizacja zajmująca się certyfikacją specjalistów ds. Linuksa, lider na rynku (www.lpi.org), potwierdził swój udział w Międzynarodowych Targach Teleinformatycznych CeBIT 2013,odbywających się w dniach 5-9 marca 2013 roku w Hanowerze (www.cebit.de).

LPI weźmie czynny udział w konferencjach, organizowanych w trakcie targów, podczas których przedstawiciele LPI wypowiedzą się na tematy związane z rozwojem karier IT w zakresie Linuksa i Open Source. CeBIT posiada ponad dwudziestoletnią historię jako jedne z największych na świecie targów teleinformatycznych, w których od kilku lat LPI regularnie uczestniczy.

"LPI z entuzjazmem popiera wybór Polski jako Partnera Strategicznego targów CeBIT w 2013 roku. W ubiegłym roku LPI miał okazję uczestniczyć w serii spotkań na wysokim szczeblu z przedstawicielami polskiego rządu i biznesu. Tematem spotkań była rola Linuksa i Open Source w rozwoju dynamicznie rosnącego polskiego sektora teleinformatycznego. W najbliższej przyszłości technologie Open Source z pewnością będą odgrywać coraz większą rolę w sektorze IT Polski i LPI jest gotowy do udzielenia pomocy w zakresie strategii rozwoju zasobów ludzkich w sektorze IT" powiedział Jim Lacey, prezes i CEO LPI. Pan Lacey odniósł się w szczególności do Forum Linux Professional Institute, zorganizowanego we wrześniu 2012 r. w budynku Wydziału Elektroniki i Technologii Informacyjnych Politechniki Warszawskiej, objętego honorowym patronatem Ministerstwa Gospodarki (http://www.lpice.eu/pl/forum-lpi.html). Na targach CeBIT 2013 pan Jim Lacey będzie miał prezentację na temat rosnących możliwościach dla specjalistów Open Source w związku z rozwojem Cloud i Big Data oraz w jaki sposób te innowacyjne technologie wiążą się z programami Linux Professional Institute (7 marca, godz. 16.00, Stanowisko Narodowe Polski w Hallu 6).

Pozostałe wystąpienia LPI w trakcie targów CeBIT 2013:

* "Certyfikacja LPI: jak certyfikowany pracownik może stać się opłacalną inwestycją dla firmy?" – prezentacja Elżbiety Godlewskiej, przedstawiciela LPI w Polsce:

piątek, 8 marca, godz. 15.00, Stanowisko Narodowe Polski w Hallu 6

sobota, 9 marca, godz. 9.30, Open Source Forum

sobota, 9 marca, godz. 11.00, International Business Area.

* Prezentacja Klausa Behrla, CEO LPI Europa Środkowa, na temat certyfikacji LPI i rozwoju kariery w IT w panelu "JOBS & CAREER":

sobota, 9 marca, godz. 10.30 (http://www.cebit.de/product/computerwoche-jobs-karriere/202517/G875193)

* LPI "Linux Essentials' Exam Volunteer Item Creation Workshop":

piątek, 8 marca, godz. 9.00 – 17.00, Partner LPI "Multi-Media Berufsbildende Schule Hannover (MMBBS)", Expo Plaza 3, (główne wejście na CeBIT od strony "Messe Ost":http://www.mmbbs.de/info/anfahrt/). Są to dwa warsztaty mające na celu zapoznanie ochotników z procedurą rozwoju pytań egzaminacyjnych do egzaminu LPI Linux Essentials, zorganizowane przy niewielkim poczęstunku. Szczegółowych informacji udziela LPI Europa Środkowa, kontakt: info(at)lpice.eu

* Egzamin w wersjo papierowej LPI:

środa (6 marca) i czwartek (7 marca), godz. 14.00 i 17.00

sobota, 9 marca, godz. 15.00

Miejsce: CeBIT "Messe Ost“, Partner LPI "Multi-Media Berufsbildende Schule Hannover (MMBBS)", Expo Plaza 3, Hanover (http://www.mmbbs.de/info/anfahrt/).

Dostępne będą wszystkie egzaminy LPI w cenie promocyjnej. Zaleca się wcześniejszą rejestrację: https://lpievent.lpice.eu

* stanowisko informacyjne LPI: Hall 9, Stand F46http://www.cebit.de/exhibitor/linux-professional-institute-lpi/A438244

* stanowisko informacyjne LPI w Polsce: Hall 5, Stand A56

Linux Professional Institute wspierany jest na całym świecie przez firmy sektora IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i środowiska naukowe. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 5 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 350 tys. egzaminów i wydał ponad 120 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie.

Linux Professional Institute tworzy globalne ramy, nadaje kierunki i świadczy usługi mające na celu ulepszenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie Linuksa i Open Source. Utworzony jako międzynarodowa organizacja non-profit we wrześniu 1999 r. przez społeczność linuksową, Linux Professional Institute jest rozpoznawalnym liderem na rynku certyfikacji specjalistów ds. Linuksa i Open Source. LPI jest aktywne w zakresie promocji Linuksa i ruchu Open Source poprzez partnerstwa strategiczne, sponsoring, innowacyjne programy i działalność na rzecz społeczności linuksowej. Głównymi sponsorami finansowymi LPI są Sponsorzy Platynowi: IBM, Linux Journal, Linux Magazine, Novell, SGI, i TurboLinux oraz Sponsorzy Złoci: HP i IDG.

+48 660.705.266