Informacja prasowa: Linux Professional Institute wspiera Potyczki Młodych Adminów w Polsce

Warszawa,16 czerwca 2016 r.: Linux Professional Institute (LPI), organizacja zajmująca się certyfikacją specjalistów ds. Linuksa, lider na rynku (http://www.lpi.org), wraz ze swoim oddziałem LPI Europa Środkowa (http://www.lpice.eu/pl/strona-glowna.html), objął patronem tegoroczne Potyczki Młodych Adminów.

Potyczki Młodych Adminów (http://potyczkimlodychadminow.pl) to konkurs dla młodych administratorów systemów komputerowych szkół ponadgimnazjalnych i policealnych z całej Polski. Wiedza i umiejętności objęte konkursem wchodzą w zakres kwalifikacji E.13 “Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami“, w związku z czym są szczególnie przydatne przyszłym informatykom i teleinformatykom.

W sobotę 4 czerwca 2016 r. w Warszawie odbył się finał trzeciej już edycji Potyczek Młodych Adminów 2016. Po raz pierwszy w tym roku udział w Potyczkach wzięły zespoły z innych krajów!

Po etapie szkolnym i międzyszkolnym do ostatniego etapu konkursu zakwalifikowało się 15-cie dwuosobowych zespołów z Polski i jeden zespół z Pragi czeskiej. W finałach przez 2,5 godziny zespoły te rozwiązywały trudne, praktyczne zadania w pracowniach komputerowych Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych nr 1 w Warszawie. Po zmaganiach związanych z systemami operacyjnymi SUSE Linux zespoły zmierzyły się w dodatkowej, również praktycznej konkurencji, polegającej na konfigurowaniu urządzeń sieciowych CISCO.

Dwa dni Finału młodzież spędziła bardzo intensywnie – nie tylko na zadaniach konkursowych. Zwiedzano miasto, bawiono się przy grillu, obejrzano pokaz kolorowych Fontann i spacerowano na Starym Mieście.

Patronat Prezydenta Miasta Warszawy oraz zaangażowanie Biura Edukacji Warszawy pozwoliło na sfinansowanie pobytu młodzieży i nauczycielom.

Za przygotowanie i sprawdzanie zadań na Potyczki odpowiedzialni byli specjaliści On-line Education, oraz p. Norbert Franczuk z Zespołu Szkół nr 1 im. H. Sienkiewicza w Kołobrzegu.

Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni tak wysokim poziomem wiedzy jaką wykazali się finaliści konkursu. Rośnie nam pokolenie uzdolnionych i wybitnych specjalistów ” - powiedziała Lucyna Pyzik organizator i pomysłodawczyni konkursu z firmy On-Line Education.

Linux Professional Institute objęło Potyczki, jak co roku, patronatem medialnym. Zespół, który przyjechał z Pragi czeskiej, aby wziąć udział w finale konkursu, jest o wielu lat partnerem LPI, aktywnie wspierającym edukację młodzieży w zakresie technologii open source w Czechach.

Zadaniem Linux Professional Institute (LPI, www.lpice.eu/pl/strona-glowna/) jest dostarczenie globalnych ram i przywództwa oraz świadczenie wszelkiego rodzaju usług mających na celu doskonalenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie technologii Linuksa i Open Source. Wiodący, neutralny czyli niezależny od dystrybucji program certyfikacji LPI wspiera sieć światowych oddziałów, dzięki której do dnia dzisiejszego odbyło się prawie 500 tys. egzaminów certyfikacyjnych na całym świecie. Powstały w 1999 r jako międzynarodowa organizacja non-profit, Linux Professional Institute jest wspierany przez społeczność IT, środodwiska akademickie, klientów korporacyjnych oraz jednostki rządowe.

O On-Line Education:

Firma On-Line Education (http://oedu.pl) jest ogólnopolskim koordynatorem akademickiego programu NATP (Novell Academic Training Partners). W ramach tego programu studenci i uczniowie mogą zdobywać linuksowe certyfikaty zawodowe oraz przystąpić do egzaminów CLA w uczelni lub szkole. On-Line Education jest współorganizatorem pierwszego w Polsce konkursu dla młodych administratorów systemów linuksowych „Potyczki młodych adminów”.

+48 660.705.266