LPI uznaje wagę DevOps dla społeczności open source i rozszerza zakres certyfikacji

Warszawa, 23 listopada 2016 r. LPI rozpoczyna proces konsultacji społecznych celem rozwoju nowego egzaminu i certyfikatu z zakresu DevOps.

Aby uzyskać certyfikat, planowany w odpowiedzi na rosnące znaczenie modelu i narzędzi współpracy DevOps, zarówno w administrowaniu systemów jak i rozwoju oprogramowania, kandydaci będą musieli zdać egzamin LPI Certified Open Technology DevOps Engineer. Pierwszy tego typu egzamin będzie dostępny jesienią 2017 r.

DevOps, z założenia, jest modelem współpracy opartym na specyficznym zestawie narzędzi. Przez ostatnich kilka lat obserwowaliśmy jak te narzędzia dojrzewają i uznaliśmy, iż nadszedł stosowny moment, aby zwrócić się do społeczności open source LPI z zapytaniem, w jaki sposób możemy zmierzyć biegłośc w posługiwaniu się tymi narzędziami i wdrażaniu rozwiązań Devops”, mówi Fabian Thorns, Dyrektor LPI ds. Rozwoju Certyfikacji.

Dyrektor Wykonawczy LPI, G. Matthew Rice, dodaje: “Coraz więcej firm wprowadza metodologie DevOps, w związku z czym rośnie znaczenie posiadania umiejętności użycia narzędzi wspierających DevOps i odgrywają one ważną rolę w pracy wszystkich naszych kandydatów. Także początkowy zakres tematów LPI staje się istotny dla nowego rodzaju odbiorców, takich jak programiści. Pierwszym krokiem w naszym procesie rozwoju egzaminu opartym na społeczności Linuksa jest przeprowadzenie sondażu wśród osób pracujących w sektorze. Sondaż ten będzie przełomowy w okresleniu, jakie umiejętności są wymagane do skutecznego wsparcia współpracy administratorów IT i deweloperów oprogramowania”.

Na konsultacje - znane pod nazwą Job Task Analysis (JTA) – składa się sondaż online przeprowadzony pośród specjalistów open source na całym świecie oraz konsultacje ze społecznością woluntariuszy ds. Rozwoju Egzaminów LPI. Jako że jest to proces ciągły, otwarty zostanie dialog drogą mailową poprzez listę mailową dotyczącą rozwoju egzaminów oraz poprzez regularne publikacje na blogu na stronie www LPI.

Zapraszamy wszystkich zaangażowanych w DevOps oraz członków naszej społeczności Rozwoju Egzaminów do udziału w Job Task Analysis. Każdy głos przyczyni się istotnie do stworzenia certyfikatu, który odzwierciedli i potwierdzi umiejętności istotne na rynku pracy”, twierdzi F. Thorns.

Jak wziąć udział w konsultacjach:

Dowiedz się więcej na temat naszego nowego certyfikatu oraz jak wziąć udział w Rozwoju Egzaminu DevOps:

Dołącz do naszej listy mailowej rozwoju egzaminów:

Dowiedz się więcej na temat procesu rozwoju egzaminów LPI:

O Linux Professional Institute (LPI):

LPI jest globalnym standardem certyfikacji i organizacją mającą na celu wspieranie kariery zawodowej w Open Source. Ponad 500 tys. wydanych egzaminów stawia organizację na pozycji lidera pośród organizacji certyfikujących z Linuksa i Open Source, niezależnej od dystrybucji. LPI posiada certyfikowanych specjalistów w ponad 181 krajach, współpracuje z ponad 400 partnerami szkoleniowymi a egzaminy są obecnie dostępne w 9 językach.

LPI zobowiązuje się dostarczać społeczności IT najwyższej jakości, trafnej teoretycznie i rzetelnej certyfikacji. Abyśmy mogli wywiązać się z tego zobowiązania, procesu rozwoju egzaminów musi być precyzyjny, otwarty i poddany konsultacjom. Dołącz do społeczności LPI i weź udział w procesie. Dołącz do nas na Facebooku lub przyłącz się do grupy woluntariuszy Rozwoju Egzaminów, aby w ten sposób współpracować w zakresie certyfikacji, rozwoju egzaminów oraz nowoczesnych technologii list.lpi.org/mailman/listinfo/lpi-examdev.

Celem uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do odwiedzenia naszej strony http://www.lpi.org.

+48 660.705.266