Informacja prasowa: Forum Linux Professional Institute w Warszawie

Warszawa, 6 sierpnia 2012 r.: Linux Professional Institute (LPI), organizacja zajmująca się certyfikacją specjalistów ds. Linuksa, lider na rynku (http://www.lpi.org), wraz ze swoim oddziałem LPI Europa Środkowa (http://www.lpice.eu/), jest organizatorem Forum dla specjalistów IT związanych z technologią Linuksa, które odbędzie się w dniu 28 września 2012 r. w Warszawie, w budynku Wydziału Elektroniki i Technologii Informacyjnych Politechniki Warszawskiej (http://www.lpice.eu/pl/forum-lpi.html). Forum zostało objęte honorowym patronatem Ministerstwa Gospodarki (http://bip.mg.gov.pl/).

Forum zgromadzi prelegentów, którzy wypowiedzą się na szereg tematów związanych z technologią, dotyczących m.in. wolnego i otwartego oprogramowania, rozwoju umiejętności zawodowych, innowacyjności i przedsiębiorczości w IT, nauczania na całe życie, certyfikacji i budowania kariery profesjonalistów zajmujących się i korzystających z Linuksa i oprogramowania opartego na otwartym kodzie źródłowym. Udział w Forum jest bezpłatny, zaleca się jednak rejestrację ze względu na ograniczoną liczbę miejsc: http://www.lpice.eu/pl/lpi-forum/rejestracja.html

"LPI jest zaangażowane w rozwój potencjału ludzkiego specjalistów ds. Linuksa i technologii open source.  Doceniamy zwłaszcza możliwość współpracy zarówno z przedstawicielami biznesu jak i rządu w zakresie promocji edukacji IT i tworzenia nowych miejsc pracy. Dlatego cieszymy się, że jesteśmy stroną tego forum z udziałem polskiego rządu, polskich firm i organizacji IT," powiedział Jim Lacey, Prezes i Dyrektor Zarządzający LPI. Pan Lacey jest jednym z prelegentów Forum, na którym przedstawi działania LPI na rzecz promocji kariery w open source i zaprezentuje, jakie korzyści mogą przynieść organizacjom open source i specjalistom IT w Polsce certyfikacja z Linuksa oraz inicjatywy podejmowane w ramach partnerstwa strategicznego.  Prezentacja pana Lacey nastąpi po wystąpieniu na otwarciu Forum Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Gospodarki, pana Ministra Dariusza Bogdana.

Sponsorami Forum są m.in. firmy Microsoft Polska i Thomas-Krenn. Partnerami Forum są także Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji (http://www.piit.org.pl ) i Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania (http://www.fwioo.pl/

"Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania ma przyjemność być partnerem wrześniowego Forum LPI. Cieszymy się, że Linux Professional Institute rozszerza swoją działalność w Polsce, otwierając drogę większej grupie polskich specjalistów IT do cenionych w świecie certyfikatów LPI, dokumentujących wysokie kwalifikacje w zakresie administrowania systemami z rodziny GNU/Linux," stwierdził Michal Wozniak, Prezes Zarządu Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania.

LPI, oddział Europa Środkowa, jest aktywne w Polsce od stycznia 2011 roku. Do dnia dzisiejszego odbyło się sześć egzaminów LPI w wersji papierowej w różnych miastach Polski. LPI regularnie organizuje tego rodzaju egzaminy celem wspierania lokalnych społeczności Linuksa i open source oraz umożliwienia specjalistom IT podejścia do egzaminu LPI w promocyjnej cenie. W najbliższym czasie planowane są egzaminy w Szczecinie (10.08) i w Kielcach na spotkaniu Polskiej Grupy Użytkowników Linuksa (13.10). Egzamin odbędzie się także w siedzibie Partnera LPI, Akademii Linuksa, w Warszawie (27.09), w dniu poprzedzającym wrześniowe Forum LPI.

Linux Professional Institute wspierany jest na całym świecie przez firmy sektora IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i środowiska naukowe. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 5 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 300 tys. egzaminów i wydał ponad 100 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie.

Linux Professional Institute tworzy globalne ramy, nadaje kierunki i świadczy usługi mające na celu ulepszenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie Linuksa i Open Source. Utworzony jako międzynarodowa organizacja non-profit we wrześniu 1999 r. przez społeczność linuksową, Linux Professional Institute jest rozpoznawalnym liderem na rynku certyfikacji specjalistów ds. Linuksa i Open Source. LPI jest aktywne w zakresie promocji Linuksa i ruchu Open Source poprzez partnerstwa strategiczne, sponsoring, innowacyjne programy i działalność na rzecz społeczności linuksowej. Głównymi sponsorami finansowymi LPI są Sponsorzy Platynowi: IBM, Linux Journal, Linux Magazine, Novell, SGI, i TurboLinux oraz Sponsorzy Złoci: HP i IDG.

Linux Professional Institute Europa Środkowa
+48-660-705-266