Linux Professional Institute wziął po raz pierwszy udział w XVIII. Targach Edukacyjnych w Poznaniu

Poznań, 5 marca 2014 r.: Linux Professional Institute (LPI), organizacja zajmująca się certyfikacją specjalistów ds. Linuksa, lider na rynku (http://www.lpi.org), wraz ze swoim oddziałem LPI Europa Środkowa (http://www.lpice.eu/pl/strona-glowna.htmlhttp://www.lpice.eu/pl/strona-glowna.html), w dniach 28 lutego – 2 marca br. wziął po raz pierwszy udział w XVIII. Targach Edukacyjnych w Poznaniu. Obecność LPI na tegorocznych tragach, których motto brzmiało „Uczymy się przez całe życie”, była częścią szerszej kampanii prowadzonej na rzecz przybliżenia działalności LPI młodzieży i nauczycielom oraz korzyści z programów certyfikacyjnych LPI dla szkół, uczelni, studentów i całego sektora akademickiego w Polsce.

Linux Professional Institute, organizacja rozpoznawalna na świecie jako lider działający na rzecz interesów i wspierający nauczanie przez całe życie zarówno użytkowników jak i osób zajmujących się Linuksem zawodowo, oferuje specjalny program partnerski dla szkół i uczelni, który jest gwarancją wysokiej jakości szkoleń linuksowych. W ramach akademickiego programu partnerskiego LPI AAP (LPI Approved Academic Partner) szkoły i uczelnie wyższe korzystają ze znacznych korzyści, m.in. wysokiej jakości materiały szkoleniowe dostępne są dla studentów bezpłatnie a ceny egzaminów LPI są dla studentów niemal o połowę niższe niż na rynku komercyjnym. W Polsce status Partnera Akademickiego LPI posiada już kilka renomowanych szkół i uczelni, m.in. Politechnika Poznańska, Politechnika Białostocka, Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych w Gdańsku i Zespół Szkół Salezjańskich w Krakowie.

Z naszych obserwacji wynika, że Linuks jako alternatywny system operacyjny cieszy się coraz większą popularnością w szkołach i wśród studentów i jest coraz większe zapotrzebowanie na ustawiczne kształcenie od podstaw w tym kierunku. Z myślą o młodzieży i wszystkich stawiających pierwsze kroki w Linuksie, LPI opracowało nowatorski program certyfikacyjny dla początkujących, Linux Essentials, skierowany w szczególności do szkół. Mamy nadzieję, iż dzięki naszemu programowi przyczynimy się do powstania nowego globalnego pokolenia użytkowników Linuksa, którzy będą zaznajomieni z Linuksem na równi z innymi dostępnymi systemami operacyjnymi ” – powiedziała Elżbieta Godlewska, przedstawiciel LPI w Polsce.

Szczegółowe informacje na temat programu Linux Essentials dostępne są na stronie bit.ly/1hJJUUm, natomiast ze szczegółami programu partnerskiego LPI dla szkół i uczelni można się zapoznać na stronie bit.ly/1dq9snR.

Linux Professional Institute wspierany jest na całym świecie przez firmy sektora IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i środowiska naukowe. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 5 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 370 tys. egzaminów i wydał ponad 135 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie. Od stycznia 2011 roku LPI posiada swoje przedstawicielstwo w Polsce.

Linux Professional Institute tworzy globalne ramy, nadaje kierunki i świadczy usługi mające na celu ulepszenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie Linuksa i Open Source. Utworzony jako międzynarodowa organizacja non-profit we wrześniu 1999 r. przez społeczność linuksową, Linux Professional Institute jest rozpoznawalnym liderem na rynku certyfikacji specjalistów ds. Linuksa i Open Source. LPI jest aktywne w zakresie promocji Linuksa i ruchu Open Source poprzez partnerstwa strategiczne, sponsoring, innowacyjne programy i działalność na rzecz społeczności linuksowej.

Elzbieta Godlewska , Przedstawiciel LPI w Polsce

+48 660.705.266