Linux Professional Institute rozbudowuje sieć partnerów akademickich w Polsce

Białystok, 29 maja 2013 r.: Linux Professional Institute (LPI), organizacja zajmująca się certyfikacją specjalistów ds. Linuksa, lider na rynku (http://www.lpi.org), wraz ze swoim oddziałem LPI Europa Środkowa (http://www.lpice.eu/pl/strona-glowna.html), rozbudowuje sieć partnerów akademickich w Polsce. W ramach prowadzonych działań mających na celu przybliżenie działalności LPI i korzyści z programów certyfikacyjnych LPI dla studentów i całego sektora akademickiego, w maju br. na Wydziale Informatyki Politechniki Białostockiej odbyło się pierwsze spotkanie informacyjne ze studentami.

Politechnika Białostocka nawiązała współpracę z LPI na zasadzie partnerstwa autoryzowanego w lutym 2013 r. jako jedna z pierwszych uczelni wyższych w Polsce. Linux Professional Institute oferuje specjalny program partnerski dla szkół i uczelni, który jest gwarancją wysokiej jakości szkoleń linuksowych, dzięki wykorzystaniu wykwalifikowanych, certyfikowanych instruktorów LPI oraz najwyższej jakości materiałów szkoleniowych. W ramach akademickiego programu partnerskiego LPI AAP (LPI Approved Academic Partner) szkoły i uczelnie wyższe korzystają ze znacznych korzyści, m.in. materiały szkoleniowe dostępne są dla studentów bezpłatnie a ceny egzaminów LPI są dla studentów niemal o połowę niższe niż na rynku komercyjnym.

Jesteśmy bardzo zainteresowani promocją rozwoju kariery naszych studentów w kierunku Linuksa na Wydziale Informatyki Politechniki Białostockiej. Partnerstwo z LPI umożliwi studentom poszerzenie swojej wiedzy z dziedziny systemów operacyjnych oraz administrowania nimi. Ukończenie kursów specjalistycznych, takich jak LPIC, najlepiej potwierdzone uzyskaniem międzynarodowych certyfikatów, powinno ułatwić znalezienie pracy, nie tylko na rynku krajowym. Z naszych obserwacji wynika, że oprogramowanie open source cieszy się coraz większa popularnością wśród studentów i mamy nadzieję, że w przyszłości będą przyczyniali się do jego popularyzacji, a nawet rozwoju” – powiedział Andrzej Chmielewski, dziekan d/s studenckich Wydziału Informatyki Politechniki Białostockiej.

W najbliższym czasie Politechnika uruchomi pierwsze szkolenia autoryzowane przygotowujące do egzaminu i certyfikacji LPI z poziomu LPIC-1, dla młodszych administratorów systemów Linuks.

Linux Professional Institute wspierany jest na całym świecie przez firmy sektora IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i środowiska naukowe. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 5 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 320 tys. egzaminów i wydał ponad 120 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie. Od stycznia 2011 roku LPI posiada swoje przedstawicielstwo w Polsce.

Linux Professional Institute tworzy globalne ramy, nadaje kierunki i świadczy usługi mające na celu ulepszenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie Linuksa i Open Source. Utworzony jako międzynarodowa organizacja non-profit we wrześniu 1999 r. przez społeczność linuksową, Linux Professional Institute jest rozpoznawalnym liderem na rynku certyfikacji specjalistów ds. Linuksa i Open Source. LPI jest aktywne w zakresie promocji Linuksa i ruchu Open Source poprzez partnerstwa strategiczne, sponsoring, innowacyjne programy i działalność na rzecz społeczności linuksowej.

+48 660.705.266