Linux Professional Institute ogłasza nowy program “Linux Essentials”

Certyfikat Dokonania” wprowadza początkujących i młodzież w świat Linuksa i oprogramowania Open Source

(Doha, Katar; Hanower, Niemcy, dn. 6 marca 2012 r.) Linux Professional Institute (LPI), światowy lider w zakresie certyfikacji zawodowej specjalistów z Linuksa (http://www.lpi.org), ogłosił nowy innowacyjny program oceniający podstawową wiedzę z Linuksa i oprogramowania Open Source. Skierowany do osób stawiających pierwsze kroki w świecie technologii, program “Linux Essentials” powstał z myślą o szkołach i innych instytucjach szkoleniowych, centrach kształcenia zawodowego itp. Program będzie dostępny na rynku na początku czerwca 2012 r.

"Linuks jest wszechobecny. Odgrywa znaczącą rolę w serwerowniach, w naszych telefonach i tabletach, kasach fiskalnych i sklepowych, oraz naturalnie wszędzie tam, gdzie znajdują się wszelkiego rodzaju wbudowane urządzenia.  Linuks jest obecny w korporacjach, w studio filmowym, w rządzie, na uniwersytetach i w biznesie na całym świecie. My w LPI, przy pomocy naszej sieci partnerów, wprowadzimy Linuks do ostatniego elementu łańcucha – sali lekcyjnej. LPI jest już odpowiedzialne za powstanie pierwszego pokolenia profesjonalistów Linuksa, obecnie zaś dzięki naszemu programowi "Linux Essentials" przyczynimy się do powstania pierwszego globalnego pokolenia użytkowników, którzy będą zaznajomieni z Linuksem na równi z innymi systemami operacyjnymi," powiedział Jim Lacey, Prezes i CEO LPI.  Pan Lacey dorzucił natychmiast, iż nowa inicjatywa nie jest skierowana jedynie do studentów: "Linux Essentials jest nie tylko dla młodzieży, jest dla wszystkich pragnących wejść w świat oprogramowania opartego na otwartym kodzie źródłowym. Zgłaszali się do nas zarówno ludzie biznesu, jak i przedstawiciele rządów i administracji publicznej z prośbą o stworzenie egzaminu, który oceniałby ich znajomość ekosystemu Open Source.  W czerwcu stanie się to dostępne dla wszystkich."

Rozwój programu “Linux Essentials” trwał około dwa lata, przy współpracy urzędów ds. kwalifikacji, partnerów akademickich, trenerów, wydawców, organizacji rządowych, specjalistów IT woluntariuszy oraz ekspertów z zakresu Linuksa i Open Source. Egzamin "Linux Essentials" (będzie to tylko jeden egzamin) upoważnia do otrzymania "Certifikatu Dokonania" potwierdzającego znajomość następujących zagadnień:

• Społeczność Linuksa i kariera w Open Source

• Popularne Systemy Operacyjne i najważniejsze Aplikacje Open Source

• Znajomość Oprogramowania Open Source i Licencjonowanie

• Podstawy Wiersza Poleceń w Linuksie, Pliki i Skrypty

Elementy programu zawierają także:

• Linki do miejscowych stron dotyczących zatrudnienia i programów praktyk studenckich dostępnych dla stawiających pierwsze kroki w zakresie Linuksa i Open Source

• Wsparcie udziału w konkursach kompetencji takich jak Worldskills International: http://www.worldskills.org/

• Wsparcie dla współpracy z instruktorami i wymiany ćwiczeń wspomagających przygotowanie do “Linux Essentials”

• Zobowiązanie ze strony największych wydawców materiałów szkoleniowych do przygotowania zasobów przygotowujących do egzaminu

1. egzamin tzw. “niskiej stawki” dostępny online w autoryzowanych centrach komputerowych

2. Certyfikat Dokonania” w formacie PDF ważny przez okres 10 lat

3. koszt 50 euro (lub równowartość w innych walutach) w centrach komputerowych u partnerów akademickich oraz 65 euro w prywatnych centrach komputerowych

Egzamin “Linux Essentials” będzie dostępny w czerwcu 2012 r. w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce oraz w 2013 r. w pozostałych regionach świata. Dokładny opis “Linux Essentials” znajduje się na stronie http://www.lpi.org/linuxessentials

Jednostki i organizacje zainteresowane uczestnictwem w programie “Linux Essentials” mogą skontaktować się z LPI drogą elektroniczną na adres innovation@lpi.org

Jim Lacey ogłosił program poprzez wideokonferencję w trakcie konferencji prasowej zorganizowanej przez LPI Europa Środkowa na targach CeBIT 2012 w Hanowerze. Pan Lacey dokonał oficjalnego ogłoszenia programu po udziale w panelu dyskusyjnym na temat edukacji, umiejętności informatycznych, przedsiębiorczości i powstania Arabskiego przemysłu ICT w trakcie szczytu Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego (ITU) w Doha, w Katarze (http://www.itu.int/ITU-D/connect/arabstates/index.asp)

Linux Professional Institute jest wspierane na całym świecie przez biznes IT, klientów korporacyjnych, społeczność profesjonalistów, jednostki rządowe i społeczność związaną z edukacją. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 7 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 300 tys. egzaminów i wydał ponad 100 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie.

Linux Professional Institute tworzy globalne ramy, nadaje kierunki i świadczy usługi mające na celu ulepszenie i rozwój kariery zawodowej na całe życie w zakresie Linuksa i Open Source. Utworzony jako międzynarodowa organizacja non-profit we wrześniu 1999 r. przez społeczność linuksową, Linux Professional Institute jest rozpoznawalnym liderem na rynku certyfikacji specjalistów ds. Linuksa i Open Source. LPI jest aktywne w zakresie promocji Linuksa i ruchu Open Source poprzez partnerstwa strategiczne, sponsoring, innowacyjne programy i działalność na rzecz społeczności linuksowej. Głównymi sponsorami finansowymi LPI są Sponsorzy Platynowi: IBM, Linux Journal, Linux Magazine, Novell, SGI, i TurboLinux oraz Sponsorzy Złoci: HP i IDG.