Linux Professional Institute Central Europe nawiązuje w Polsce współpracę z Fundacją Wolnego i Otwartego Oprogramowania

Warszawa, 12 kwietnia 2012: Linux Professional Institute (LPI) Central Europe, rozpoznawalny w skali globalnej lider na rynku certyfikatów dla specjalistów ds. technologii linuksowych, oferujący wszechstronne, najwyższej jakości i neutralne, niezwiązane z konkretnym dostawcą technologii, egzaminy, podejmuje w Polsce współpracę z Fundacją Wolnego i Otwartego Oprogramowania (FWiOO).

Na mocy umowy o współpracy Fundacja staje się jednym z Partnerów Strategicznych LPI, pierwszym tego rodzaju na terenie Polski. W ramach współpracy partnerskiej LPI wesprze Fundację m.in. w realizacji cyklicznych konkursów przygotowanych dla uczestników Projektu Strategia Wolnych i Otwartych Implementacji jako innowacyjny model zainteresowania kierunkami informatyczno-technicznymi oraz wspierania uczniów i uczennic w kształtowaniu kompetencji kluczowych (SWOI), współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanego przez Fundację.

Projekt SWOI to cykl działań mających na celu opracowanie, przetestowanie i upowszechnienie innowacyjnego programu nauczania-uczenia się opartego na Strategii Wolnych i Otwartych Implementacji, skierowany do szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.  Szczegóły dotyczące Projektu dostępne są na stronie www.e-Swoi.pl

W ramach Projektu SWOI Linux Professional Institute oferuje zwycięzcom konkursów na implementację programistyczną bezpłatne vouchery na swój najnowszy certyfikat „Linux Essentials”, oceniający podstawową wiedzę z Linuksa i oprogramowania Open Source. Ten nowy innowacyjny program skierowany jest do osób stawiających pierwsze kroki w świecie technologii, przyszłych użytkowników Linuksa i powstał z myślą o szkołach i innych instytucjach szkoleniowych, centrach kształcenia zawodowego itp. Program będzie dostępny na rynku na początku czerwca 2012 r.

Linux Professional Institute (www.lpice.eu/pl/strona-glowna.html and http://twitter.com/#!/lpi_ce) tworzy i podtrzymuje standard kwalifikacji zawodowych w zakresie technologii linuksowych i oprogramowania opartego na otwartym kodzie źródłowym. Standard ten jest wspierany na całym świecie przez firmy sektora IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i środowiska naukowe. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 7 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 300 tys. egzaminów i wydał ponad 100 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie. Siedziba główna LPI znajduje się w pobliżu Toronto. Od stycznia 2011 r. LPI posiada swoje przedstawicielstwo w Polsce.

Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania (www.fwioo.pl) powstała w lutym 2007 r. i realizuje cele pozwalające na popularyzację idei wolnego i otwartego oprogramowania w Polsce.

W najbliższej przyszłości planowane jest rozszerzenie zakresu współpracy pomiędzy Fundacją i LPI.