Beta-egzamin Linux Essentials: Rekrutacja ochotników

(Kassel, Niemcy: kwiecień 2012) Linux Professional Institute – Europa Środkowa (LPI-CE: www.lpice.eu), ogłasza rekrutację ochotników do udziału w pierwszym beta-egzaminie LPI (LPI: www.lpi.org) "Linux Essentials", który odbędzie się w trakcie LinuxTag, w dniach 23-26 maja w Berlinie (http://www.linuxtag.org/2012/en.html)

“Linux Essentials” to nowy innowacyjny program mierzący podstawową wiedzę ze znajomości Linuksa i oprogramowania open source i zostanie opublikowany w czerwcu 2012 r.  Beta-egzamin oferowany jest nieodpłatnie ochotnikom którzy pragną wziąć udział w procesie rozwoju programu "Linux Essentials".

W trakcie LinuxTag odbędzie się osiem sesji beta-egzaminu, całkowicie wolnego od opłat. Współpraca z ochotnikami umożliwi LPI ocenę egzaminu "Linux Essentials" pod względem jakości, zgodności i trafności. Na egzamin zaproszeni są wszyscy zainteresowani, którzy nie posiadają obecnie certyfikatu LPI. Liczba uczestników każdej sesji ograniczona jest do dziesięciu osób.

Uczestnicy, którzy zdają egzamin, otrzymają "Certyfikat Dokonania Linux Essentials".  Alternatywnie kandydaci mogą także wybrać opcję usunięcia wyniku z rejestru. Końcowe wyniki egzaminu ochotników beta-egzaminu dostępne będą pod koniec czerwca 2012 r. Uczestnicy beta-egzaminu wezmą ponadto udział w losowaniu nagród.

Każda z beta-sesji będzie trwała dwie godziny i składa się z osiemdziesięciu pytań. Aby wziąć udział, ochotnicy muszą otrzymać LPI ID (rejestracja na stronie https://cs.lpi.org/caf/Xamman/register) i zarejestrować się na beta-egzamin: lpievent.lpice.eu "

Beta-egzaminy będą dostępne w Sali egzaminacyjnej LPI "Regensburg" w holu 4.1. w trakcie LinuxTag w następujących terminach:

czwartek, 24 maja, godz. 10.00, 13.00 i 16.00

piątek, 25 maja, godz. 10.00, 13.00 i 16.00

sobota, 26 maja, godz. 10.00 i 13.00

Pierwszego dnia LinuxTag, w środę, 23 maja, w Berlin Fair Grounds (sala egzaminacyjna LPI Regensburg", hol 4.1), odbędzie się sesja przygotowująca do beta-egzaminu Linux Essentials. Uczestnictwo jest nieobowiązkowe, jednak liczba miejsc jest ograniczona. Zaleca się rejestrację mailem z tytułem "Exam preparation session for the Linux Essentials Beta", imieniem i nazwiskiem kandydata oraz LPI ID na adres mailowy info@lpice.eu.

LPI zaprasza zainteresowanych instruktorów do złożenia ofert na przeprowadzenie sesji przygotowawczej do egzaminu Linux Essentials. Oferta powinna zawierać szczegółowy opis tej trzygodzinnej sesji i należy ją przesłać mailem na adres info@lpice.eu w terminie do 3 maja 2012 r.

Skierowany do osób początkujących, program “Linux Essentials” powstał z myślą o szkołach, instytucjach odpowiedzialnych za edukację, centrach szkoleniowych i innych. Szczegóły związane z programem dostępne są na stronie www.lpi.org/linux-certifications/introductory-programs/linux-essentials

Linux Professional Institute planuje kolejne beta-egzaminy "Linux Essentials" w przyszłości. Jeżeli twoja organizacja, firma szkoleniowa czy szkoła jest zainteresowana organizacją takiego beta-egzaminu, prosimy o kontakt mailowy na adres innovation@lpi.org w terminie do 12 maja 2012.

W trakcie LinuxTag w Berlinie LPI Europa Środkowa będzie miała stoisko informacyjne nr 133 w holu 7.2a, do którego serdecznie zapraszamy. Ponadto będzie także możliwość podejścia do egzaminów pisemnych LPI w trakcie sesji organizowanych dla beta-egzaminów. Egzaminy  LPIC-1 i LPIC-2 (101, 102, 201, 202) będą dostępne w jęz. angielskim i niemieckim, zaś egzaminy LPIC-3 (301, 302, 303 i 304) tylko w jęz. angielskim. Wszystkie egzaminy są dostępne w cenie 80,- EUR za każdy egzamin, poza egzaminem LPI-301, którego koszt wynosi 100,- EUR. Egzaminy są płatne gotówką bezpośrednio przed egzaminem. Kandydaci proszeni są o zgłoszenie się z dokumentem ze zdjęciem potwierdzającym tożsamość oraz ważnym numerem LPI ID. Liczba miejsc jest ograniczona w związku z czym niezbędna jest rejestracja na stronie lpievent.lpice.eu

Linux Professional Institute jest wspierany na całym świecie przez biznes IT, klientów korporacyjnych, społeczności zawodowe, jednostki rządowe i społeczność akademicką. Program certyfikacyjny LPI jest rozpowszechniany poprzez sieć programów partnerskich na pięciu kontynentach i jest dystrybuowany w wielu językach w ponad 7 tys. centrach egzaminacyjnych. Od roku 1999, LPI przeprowadził ponad 300 tys. egzaminów i wydał ponad 100 tys. certyfikatów LPIC na całym świecie.